Treci la conținutul principal

În vechime, istoria handbalului, conform datelor oferite în acest sens, se poate spune că în Grecia sau în vechiul Imperiu Roman se jucau jocuri foarte asemănătoare handbalului. Astfel de aspecte ne permit să subliniem că acest sport pentru acea vreme exista deja.

Datele expuse arată că în gravurile antice ale acestor civilizații se observă în desene imagini cu oameni jucând mingea cu mâinile, adică un joc foarte asemănător handbalului. Acest lucru ne permite să afirmăm că încă de la primele civilizații aceste jocuri au fost folosite pentru a se distra.

Pe de altă parte, în Grecia, în această perioadă, oamenii jucau un joc numit Urania. Un astfel de sport se făcea cu o minge mică, care trebuia ținută în aer cât mai mult timp. O situație similară poate fi observată în anul 150 de ani î.Hr. în Roma antică. În această civilizație, un joc numit „harpston”, a cărui tehnică a constat în deplasarea și trecerea mingii cu mâinile.

Pentru mulți istorici, originea handbalului își are predecesorii direcți în jocuri similare, care au fost dezvoltate în Grecia antică și Roma. În opera lui Homer „The Odyssey”, descrie un joc de echipă în care a fost folosită o minge violet.

Alte date istorice, ale handbalului, menționează că un joc asemănător era practicat de eschimoși, adică inuiții din Groenlanda, dar, de asemenea, s-a executat în Africa antică, mai ales în Egipt, acest sport se executa prin aruncarea mingii peste un linie .

Istoria handbalului, după cum se dovedește, este la fel de veche ca omenirea, chiar și multe gravuri de morminte datează de cinci mii de ani, cum ar fi cele de la Saqqara. în Egipt. În ele, fetele se reflectau în perechi jucându-se cu mingi. Acestea erau din piele, umplute cu fibre vegetale, pentru a le face usoare si rezistente.

Primele schimbări în handbal

Acest sport a evoluat semnificativ, din moment ce istoria handbalului se referă la faptul că încetul cu încetul au fost introduse schimbări și inovații încă de la începuturile sale. Una dintre ele, care este considerată importantă, a fost să o joace în interior sau în spații închise, ignorând faptul că la începuturile sale se juca în aer liber.

Cu toate acestea, handbalul ca disciplină sportivă a fost creat de german  Max Heiser,  profesor de educație fizică, dar a fost chemat  torball. Această disciplină sportivă a fost practicată de profesor cu elevii săi la Berlin. Ideea creării acestui joc a fost cu intenția de a ocupa timpul liber al angajaților Siemens.

Trebuie remarcat faptul că, deși heiser, nu a conceput reguli sau criterii clare pentru practicarea eficientă a jocului pe care îl crease. Un astfel de aspect a însemnat că de-a lungul anilor s-a pierdut interesul pentru acest sport, cu alte cuvinte, că a fost lăsat deoparte, sau pur și simplu uitat. Însă, antecedentele menționate, au arătat că încetul cu încetul, sportul care este cunoscut în prezent drept handbal a luat contur.

Linie evolutivă:

La reluarea evoluţiei handbalului se constată că pentru anul 1915, Carl Schellenz, profesor de educație fizică laScoala Normala Germana, Avand in vedere jocul mentionat mai sus, a implementat cateva modificari si a reluat acest sport, pe care l-a practicat pe un teren de fotbal impreuna cu elevii sai. Deși, deși se desfășura într-un spațiu de fotbal, nu avea voie să atingă mingea cu picioarele.

Este atunci evident că istoria handbalului avansează și evoluează semnificativ, până la punctul în care la 29 octombrie 1917 a avut loc la Berlin primul meci și/sau întâlnire cu echipe care se confruntă sau care concurează în acest sport.

Dar este pentru anul 1919, când Schellenz a dezvăluit „handbal” pe continentul european. Pentru unii istorici, această modalitate sportivă este astăzi ceea ce se numește handbal, prin urmare, acest personaj este considerat creatorul său.
Cu toate acestea, uruguaienii atribuie și consideră că creatorul a fost profesorul Anthony Valera, care a făcut prima întâlnire la Montevideo în 1916, amestecând fotbalul, baschetul și rugby-ul, idee copiată de niște marinari germani și au dus-o în Germania.

Lasă un Răspuns