Treci la conținutul principal

Odată cu evoluția istorică, în ceea ce privește handbalul, se demonstrează calitatea și performanța jucătorilor din acest sport, care și-au pus amprenta, pentru a fi jucători extraordinari, dintre care, cei mai semnificativi pot fi remarcați:

Gheorghe Gruia

A fost o vedetă a handbalului, s-a născut în România în 1940, performanța sa extraordinară la Cupele Mondiale din Germania din 1961, Cehoslovacia 1964 și Franța 1970, a făcut posibil triumful țării sale natale. Pe de altă parte, la Cupa Mondială din 1967, în ciuda performanței sale sportive, și-a ajutat echipa pe locul trei, adică medalia de bronz. Acest sportiv a fost considerat cel mai bun jucător din campionat în acel an.

Acest jucător a câștigat Cupa Europei în 1968 cu Steaua București, iar ulterior și-a luat rămas bun de la handbalul profesionist de la jocurile de la Munchen din 1972, unde țara sa a câștigat medalia de bronz. El a fost considerat cel mai bun expert în șuturi sărituri în timpul carierei sale, marcând unul dintre progresele semnificative ale handbalului modern.

Alexandru Karkașevici

Vicecampion olimpic la Moscova 80, acest handbalist s-a născut în 1959 în Uniunea Sovietică în 1959. În timpul finalei, la Olimpiada de la Moscova, echipa sa era pe cale să tragă la egalitate. Cu toate acestea, nu a participat în 1984, la Los Angeles, și abia la Jocurile de la Seul din 1988 a ajuns la medalia de aur.

O realizare importantă a acestui jucător este că a câștigat medalia de argint la Cupa Mondială din Cehoslovacia din 1990, a fost și campion european cu SKA Minsk. Pentru anul 1990 s-a retras din echipa națională, dar cariera sportivă este recunoscută, deoarece a participat de 200 de ori cu echipa națională sovietică și a fost considerat cel mai creativ handbalist din istoria acestui sport.

Erhard Wunderlich

Jucator german, nascut in 1956, al carui debut in sportul handbal a fost in 1976, dar mai tarziu la doi ani de la debut, a avut cel mai mare succes cu echipa fostei Germanii Federale, prin urmare, au fost si titulati in acest an, învingând în finală URSS, care era campioană la acea vreme.

A fost câștigătorul a două Recopa (1978 și 1979), pentru 1983 a semnat pentru FC Barcelona, ​​obținând o nouă Recopa în acel sezon. Istoria handbalului îl descrie drept un pitcher corpulent, înalt de peste doi metri.

În 1984 a câștigat medalia de argint la Jocurile de la Los Angeles, în ciuda faptului că echipa nu avea multă întărire. Acest handbalist și-a clarificat calitatea și ca jucător al FC Barcelona.

Roland Mattson

Handbalul a avut vedeta în acest sport, Roland Mattson, care s-a născut în Suedia în 1926. Acest jucător are două etape diferite în domeniul acestui sport, precum performanța sa ca portar mai întâi, pentru a deveni ulterior antrenor. În etapa de portar, a contribuit ca echipa sa să devină de două ori campioană mondială.

Pentru 1954, acest jucător a învins Germania la Goteborg, tot în 1958, a câștigat victoria învingând Cehoslovacia la Dortmund. Ca antrenor, s-a dedicat conducerii echipei Suediei la Cupele Mondiale din 1970 și 1974, ale cărei echipe au terminat pe locurile 6 și 10. A fost considerat creatorul tehnicii moderne de gol în handbal.

 

Lasă un Răspuns