Treci la conținutul principal

Istoria handbalului european se bucură de suficientă documentare. Începând cu Germania, care în perioada medievală, practica un sport numit  fussballspiel, a cărui traducere înseamnă „jocul prinderii mingii”. O altă țară europeană care are legătură cu handbalul este Franța, unde în epoca medievală se juca „Jeux de Paume”, era practicat în diferite clase sociale și era foarte popular.

Acest sport se desfășura cu o minge din material pliabil, adică a fost adunată, îmbinată și cusută. Dar, odată cu trecerea timpului, jucătorii purtau mănuși pentru a-și proteja mâinile. Un alt fapt curios, în această relatare istorică a handbalului este că în folosirea mănușii, se crede că această formă de joc este predecesorul tenisului, dar și una dintre primele forme de handbal din Europa.

Istoria handbalului în Spania

În Spania, istoria handbalului cu șapte jucători este recentă. Primii ani de handbal în această țară au fost grei, iar echipele lor nu au putut să câștige sau să câștige în acest sport.

Cu toate acestea, aproape de la începuturi, Federația Spaniolă de Handbal a fost creată în 1941. Acesta este în prezent cel mai înalt organism național. Prin urmare, dirijarea activităților de handbal în Spania, încă de la înființare. A constituit chiar liga în competiție în sezonul 1958-59.

Pentru 1958, federația a organizat tot ce ține de cupă, care s-a disputat în prima finală, a celei de-a doua competiții importante din țară. În plus, Federația este responsabilă de pregătirea antrenorilor, arbitrilor și de proiectarea sportului.

Din această perspectivă, acest sport s-a poziționat pentru a deveni unul dintre cele mai bune din Europa de Vest. Pionierul care a promovat dezvoltarea handbalului Granollers în Spania a fost datorită antrenorului german Bernhard Kempa, care a promovat succese importante în liga spaniolă în primele progrese în această disciplină sportivă.

Handbal Granollers: primul club de handbal spaniol

Ulterior, în 1976, Handbal Granollers a devenit primul club al acestui sport din Spania, devenind campion al continentului, ajungând în cupa europeană de handbal. Acest lucru a contribuit la faptul că timp de două perioade consecutive au fost cei mai buni la handbal, în special în orașul catalan, la Campionatul Mondial de handbal de la Barcelona în 1979 și la diploma olimpică la Moscova 1980.

Mai nou, în istoria handbalului din Spania, se remarcă faptul că au ajuns la Campionatul Mondial, în 2005 și apoi în 2013. La olimpiade au câștigat trei medalii. Spania le-a obținut la Atlanta 1996, Sidney Sidney 2000 și Beijing 2008. În plus, au reușit să fie campioni europeni la handbal în 2018.

Lasă un Răspuns